Athén környéke

Posted on by 0 comment

Pireusz
Görögország legfontosabb és legnagyobb kikötője. Összenőtt Athénnal, a metróvonal közvetlenül a sokat emlegetett kikötőnél ér véget, ahol hatalmas teherhajók, kis uszályok és luxusálomhajók horgonyoznak. Megközelíthető gyorsvasúton az Omónia térrol, autóbusszal a Szintagma térrol, gépkocsival a Szingru sugárútról. Látnivalók: régészeti és hajózási múzeum, valamint a kikötő. A kompvonalak előtt táblák tüntetik fel a célállomásokat.

Szunion-hegyfok /Ákra-Soúnion/
Naplementekor az egyik legromantikusabb hely Athén közelében (70 km), de az egyik legzsúfoltabb is! Az izzóvörös alkonyati nap a meredek sziklán trónoló, méltóságteljes Poszeidon templom oszlopai mögött hanyatlik a tengerbe. Lassan közeledve hatalmába kerít bennünket a fennkölten magányos építmény egyszerű, mégis fenséges látványa. A templom Kr. e. 444-ben épült. Ma, csaknem 2500 évvel később, az athéniak sokszor elzarándokolnak ide, hogy gyönyörködjenek a 15 megmaradt oszlop mögött lebukó napban. Az Olümpieiontól /Zeusz-templom/ a Szingru sugárúton haladunk a phaléroni-öböl felé, a sokat látogatott fürdőhelyek – Ó-Pháleron, Kalamáki, Glifáda, Vula, Vuliagméni, Várkiza, Lagonisszi, majd Anavisszosz – érintésével jutunk el a Poszeidon szentélyérol híres Szunionba. / busszal a Mavromateontól, az Areosz-parkból/ a buszok óránként indulnak az athéni végállomástól 6.30 és 18.30, visszafelé 6.30 és 20 óra között. A menetido 90 perc. (Minden egész órakor is indulnak járatok, de útvonaluk a szárazföld belsejében visz, nem a tengerparton.) A templom alatt 10 percnyi járásra, az öbölben fekvő szállodának 45 tiszta, szolid árú szobája, jó étterme van. Ha olcsóbban kívánunk étkezni, próbálkozzunk a közeli, vízre néző tavernákban. Italt és harapnivalót a romterületen is kapni.

Dafní /Daphni/
A XI. századi kolostorban orzik Görögország néhány legjobb állapotban fennmaradt egyházi mozaikját. A szent alakok aranylóan csillognak, a kupola mozaikja a Trónoló Krisztust ábrázolja, alatta az Angyali üdvözlet, Jézus születése, megkeresztelése és a Színelváltozás jelenete látható. A kellemes, de nem különösebben érdekes épületben valóban csak a mozaikok figyelemreméltóak; maga a kolostor kicsi, nagy része zárva van. Az egykor békés település ma alig néhány kilométerre van a többsávos athén-korinthoszi autópályától. A kolostor területén az ókorban Apollón Daphneiosz szentélye állt, aki babért, görögül daphnaet, szentnek tartotta, innen a késobbi helynév. A szentély i. sz. 395-ben lerombolták. Helyén az V-VI. sz.-ban a Szuz Máriának szentelt kolostort alapították, melyet a XI. sz. végén újjáépítettek. A hely pogány eredetére utal a júliustól szeptemberig tartó borkóstoló fesztivál, sok-sok étellel, zenével és tánccal, amit a kolostorral szemben fekvo parkban szoktak megrendezni. Nyitva: általában keddtol vasárnapig 8.30-tól 17-ig, de változó. Ünnapnap:zárva. Dafní Athén központjától 10 km-re nyugatra helyezkedik el, busz: 873-as, Odhos Dheliyiorgiból indul félóránként, 6 és 21 óra között.

Elevsís /Eleuszisz/ 18500 lakos/
Az antik görögség legfontosabb kultuszhelyei közé tartozó Eleusziszban Démétér istenno tiszteletére rendeztek olyan titokzatos szertartásokat, hogy jelentésüket a tudósok a mai napig találgatják. A Kr. e. V. században, a kultusz virágkorában 30000 követő gyűlt össze évente Athénban, hogy a Szent Úton ide vándoroljon. A szent helyből mindössze az alapzatrészek, az ösvények és az elszórt kövek maradtak meg. A kis múzeum az előkerült leleteket és szobormaradványokat orzi. Az eredeti szentély két érdekes, korhu rekonstrukciója történelmi hangulatot áraszt. Nyitva: keddtol szombatig 8.30-tól 17, vasárnap 8.30-tól 15 óráig. Ünnepnapokon zárva.
Elevsís Athén központjától 20 km-re nyugatra található, busz: 853 vagy 862; menetrend szerinti járat indul a Platia Eleftheriasról.

Marathón
A görög történelemben Marathón neve fényesen ragyog Kr. e. 490-ben a görögök dicso csatában itt gyozték le a túleroben levo perzsiákat. Egy görög katona állítólag megállás nélkül futott egészen Athénig, hogy megvigye a gyozelem hírét, majd összeesett és meghalt. A heroikus gyozelem hírvivojének emlékére rendezik meg a modern maratoni futást, melynek távja – 41 km – Athén és Marathón távolságával egyenlo. Sírhalom jelzi a helyet, ahol a csatában elesett 192 athéni katonát /a perzsák közül 6400-an estek el/ eltemették. A pár percnyi járásra levo kis múzeumban jó néhány érdekesség látható, például faragott sírkövek, egy Kr. e. V. sz.-i határko és szokatlan halotti urnák. Nyitva: a múzeum kedd-vas.: 8.30-15h, ünnepnapokon zárva. Marathón Athéntól 41 km-re északkeletre található. Busz: Odhos Mavromationról óránként /narancssárga busz/.

Rhamnoús
E félreeső kis helyet nem értékelik eléggé az utazók, pedig szőlő és olajfaligetek között bújik meg békésen, fő látogatói madarak és pillangók, igen nagy számban. Igazság szerint kevés látnivaló akadt itt – Themisz templomának alapzata, alig egy-két méter magas oszlopokkal, és a valamivel nagyobb, befejezetlenül maradt Nemeszisz-templom maradványai. Nyitva: kedd-vas.: 8.30-15h, ünnepnapokon zárva. Rhamnoús Athéntól 50 km-re északkeletre található, tömegközlekedéssel nem érhető el.

Vravróna /Brauron/
A mocsaras partvidék szomszédságában egy dombhajlatban fekvo osi Brauron foként Artemisz-szentélyéről híres, mely állítólag Kr. e. 2000 és 1600 között épült. Artemisz a termékenység istennője volt, a szüzek és a szüzesség védnöke. Figyelemre méltó még az apró, késo bizánci kápolna és a ma is csörgedező szent forrás. Negyedórai sétára kellemes modern múzeumot találunk, az ásatási leleteket mutatja be. Szép nyitott udvarán számtalan kisebb szobrot állítottak ki, míg a benti nevezetességek közül az Artemisz-templom szép, rekonstruált modellje emelkedik ki. Nyitva: kedd-vas.: 8.30-15h, ünnepnapokon zárva. Vravróna falu mellett, Athéntól 25 km-re keletre található. Busz: 304-es Athénból Artemiba, majd 2 km gyalog.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.