Az immunerő velünk van

Posted on by 0 comment

Az influenza és a sok egyéb fertőző betegség nem valamiféle sorscsapás, amelynek tehetetlenül ki vagyunk szolgáltatva. Ha megerősítjük immunrendszerünket, illetve megteremtjük egyensúlyát, jó eséllyel vesszük fel a harcot a fertőzésekkel.

Mostanában mindenkit foglalkoztat az a kérdés, vajon várható-e a világméretű influenzajárvány kitörése. A választ pontosan senki sem tudja, ám a madárinfluenza nélkül is van elég vírus és baktérium a környezetünkben, amelyek különböző betegségeket és súlyos szövődményeket okoznak. Immunrendszerünk állapotától függ, hogy ellen tudunk-e állni egy betegségnek, illetve hogy ha mégis elkapjuk, milyen súlyos lesz annak lefolyása. Immunrendszerünk erősítésének, vagy még pontosabban harmonizálásának módjai régóta foglalkoztatják az orvostudományt, és ma már több olyan anyagot ismerünk, amelyek alkalmasak lehetnek erre a célra.

A védekezőképességünket fokozni képes anyagok közül a legismertebb talán a C-vitamin, amely nagy adagban (napi 1000-2000 mg) szedve fejti ki igazán áldásos hatását. Jótékony tulajdonságai azonban akkor bontakoznak ki igazán, ha elhúzódó hatású (retard) formában szedjük, mert ilyenkor a hatóanyag folyamatosan jut a szervezetünkbe.

A közelmúlt felfedezése a Lactobacilus GG (LGG) nevű probiotikum, amelyről bizonyítást nyert, hogy az immunrendszer serkentése által fontos szerepet játszik a betegségek elleni védekezésben és küzdelemben.

Antioxidáns hatásáról ismert az E-vitamin, ezenkívül pedig a sejtromboló, úgynevezett szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet bizonyos növényi hatóanyagok, a bioflavonoidok is.

A nyomelemek között ugyancsak találunk olyanokat, amelyeknek rendszeres szedésével elősegíthetjük immunrendszerünk hatékony működését. Közülük elsősorban a cink és a szelén ismert erről a tulajdonságáról.

Bármelyik immunerősítő szert válasszuk is, tanácsos legalább a téli hónapokban, a leginkább fertőzésveszélyes időszakokban folyamatosan szednünk. A szervezetünk számára létfontosságú anyagokat tartalmazó készítményeket azonban minden nap bevehetjük, mert immunrendszerünk „túlerősítésének” veszélye nem fenyeget.

Category: Testünk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.