Megtervezett mosoly

Posted on by 0 comment

Ha a moziban elgyönyörködünk egy-egy filmsztár ragyogó mosolyában, eszünkbe sem jut, hogy az illető szép fogsora esetleg nem annyira a természet, mint inkább egy ügyes fogorvos ajándéka. A mosolytervezést, az esztétikai fogászat különleges szolgáltatását mi is igénybe vehetjük.
Az esztétikai fogászattal foglalkozó szakembernek az arc arányai sokat mondanak. Éppen ezért a mosolytervezés első lépéseként röntgenfelvétel és fénykép készült a páciensről, amelyet azután speciális számítógépes szoftverrel elemeznek. A pupillák síkjának vízszintese, vagy az ajakzugokra fektetett vízszintes és a szemöldökök által meghatározott sík egymáshoz való viszonyának elemzése segít a sikeres fogművek megtervezésében. Ha például valakinél ferde síkok bontják meg az arc harmóniáját, a megfelelően korrigált fogsor helyrehozza ezt az aránytalanságot. A tervezett változásokról gipszmodell is készül, így a páciens nemcsak az esetleg illúziókeltő látványtervet látja, hanem a valóságot.

A fogak harmonikus külleme egyrészt a körvonalaktól, másrészt a szélesség és a magasság arányától függ. A különböző testalkatokhoz és arctípusokhoz eltérő fogformák tartoznak: az atletikus, határozott vonású embereknek általában a fogaik is erősek, míg az alacsony, gömbölyded formához kisebb, rövidebb fogak párosulnak. Ám mindenkire érvényes az a szabály, hogy a fogat akkor látjuk harmonikusnak, ha a magasságát a szélességével elosztva 0,7 körüli értéket kapunk. Ha a fog nem ilyen arányos, esetleg elkopott, letört, akkor két eljárással, porcelán-, illetve direkt héj készítésével lehet megszépíteni. A vékony porcelánlapot, amelyet a fog elülső oldalára ragasztanak, a fogtechnikus készíti, míg a direkt héjat a fogorvos rétegzi fel különleges minőségű tömőanyagból. A héjak nagy előnye, hogy készítésükkor (szemben a koronával) igen kevés foganyagot kell feláldozni. A technika alkalmas a fogak alakján túl szűkebb határok között a szín korrigálására is.

Category: Mindennapok | Tags: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.