Személyi jövedelemadó 1% rendelkezéséről

Posted on by 0 comment

Minden évben azt halljuk, hogy nagyon fontos, hogyan is rendelkezünk a személyi jövedelemadónk egy+egy százalékáról. Sőt fontos, hogy egyáltalán rendelkezzünk róla. Mindannyian tudjuk a saját pénztárcánkból, hogy mennyire jól jön minden egyes forint, itt ráadásul nem is egyes forintokról van szó.

Nézzük meg például a 2011. évi adóbevallásokhoz tartozó adatokat.

Minden évben az előző évben megszerzett jövedelem adójából ajánlhatjuk fel a személyi jövedelemadónk egy százalékát valamilyen civil szervezetnek, és újabb egy százalékot egy egyháznak.

2011-ben az egy százalékokból  7,2 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek. Egy ekkora tétel már a költségvetésben is jelentős adatnak számít, hát még a kis civil szervezetek soraiban. Való igaz, hogy ebből az összegből majdnem 31 000 szervezetnek, egyesületnek, felsőoktatási intézménynek jutott, de még így is komoly összegnek mondhatóak az egyes szervezeteknek jutó egy százalékok. Itt nem az OTKA-ra gondolunk, amelynek egy személy ajánlott fel 2913 forintot, vagy a Magyar Művészeti Akadémiára, amelynek 3 személy ajánlott összesen valamivel kevesebb, mint 15 000 forintot.

Nézzük például a beteg gyermekeket gyógyító és az éhező gyermekeket segítő szervezeteket!

A Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány és a Gyermekrák Alapítvány nagyjából 600 millió forinthoz jutott, ami hatalmas tétel. A Gyermekétkeztetési Alapítvány évről évre 100 millió forint körül kap az adományokból. Ha nem lenne nyilvánvaló, akkor itt kell felhívnunk a figyelmet, hogy pontosan olyan szervezetek kapnak pénzt, amelyeknek a munkája és tevékenysége nagyon fontos a társadalom szempontjából. Mivel az államnak nincs pénze bizonyos orvosi műszerekre és gépekre, vagy nem tudja segíteni az éhező gyerekeket, ezek az alapítványok a társadalomban hihetetlenül fontos szerepet töltenek be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.